RAW-uitwisselingsformaten

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Werken met bestanden > Importeren en exporteren > Algemeen >

RAW-uitwisselingsformaten

Stichting CROW heeft voor de standaardisatie van bestekken in de GWW-sector een Standaard Uitwisselingsformaat opgesteld. Hiermee wordt een uniformiteit in bestekopmaak nagestreefd, dat uitwisselbaar is voor diverse software pakketten. Het instellen van dit *SX-formaat heeft tot gevolg dat een opdrachtgever het bestek ook digitaal beschikbaar kan stellen aan inschrijvende aannemers, zodat deze de bestekgegevens snel en gemakkelijk kunnen inlezen in hun calculatie- en administratiepakketten.

RSX

Dit formaat is voor de uitwisseling van bestekken, raamovereenkomsten en staat van meer- en minderwerk. Dit formaat wordt gebruikt voor uitwisseling tussen de RAW-bestekmaakprogramma’s en kan ook ingelezen worden in calculatie- en administratieprogramma’s. Een RSX-bestand heeft de extensie .RSX.

NSX

Dit is het uitwisselingsformaat voor de nota's van inlichtingen tussen bestekmaakprogramma’s. Een NSX-bestand heeft de extensie .NSX.

ZSX

In het ZSX-bestand wordt de zelfstandige inschrijvingsstaat opgenomen. Bestekmaakprogramma’s kunnen dit formaat alleen aanmaken. Het bestekmaakprogramma maakt een inschrijvingsstaat zonder prijzen aan. Dit formaat kan worden ingelezen in calculatie- en administratieprogramma’s. In deze programma’s worden de prijzen ingevuld en kan het ZSX-bestand opnieuw worden aangemaakt met de ingevulde prijzen. Het ZSX-formaat is geschikt voor uitwisselen van de ingevulde inschrijvingsstaat tussen calculatie- en administratieprogramma’s. Een ZSX-bestand heeft de extensie .ZSX.

DSX

Dit formaat is voor de uitwisseling van Deelopdrachten van een Raamovereenkomst. Dit formaat wordt gebruikt voor uitwisseling tussen de RAW-bestekmaakprogramma’s en kan ook ingelezen worden in administratieprogramma’s.

De hiervoor genoemde formaten gelden vanaf de RAW-systematiek 2010. Voor de RAW-systematiek 2005 en ouder zijn de formaten respectievelijk RSU, NSU en ZSU.