<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >> Navigatie: Releasenotes > Releasenotes versie 3.0 > Releasenotes versie 3.0.2502.10504 > Nieuwe en aangepaste functionaliteit |
Ibis voor Infra |
Tot nu toe werden in alle versies van Ibis voor Infra en Ibis voor Infra Basisbestanden de instellingen die in de applicatie werden gedaan, weggeschreven in een bestand (LOCALFILE.KIB) in het gebruikersprofiel van de gebruiker. Vanaf deze versie is dat niet meer het geval. Deze aanpassingen zijn doorgevoerd om klanten en gebruikers meer grip te geven op de instellingen. Hierdoor is het venster waarin de opties van Ibis voor Infra en Ibis voor Infra Basisbestanden kunnen worden ingesteld vernieuwd. De instellingen zijn ook op een andere manier gerangschikt. Tevens zijn de instellingen die voorheen op het venster met standaardwaarden konden worden gemaakt geïntegreerd in dit nieuwe venster. Ook is het vanaf deze versie mogelijk om met centrale instellingen te werken in de MSIX-variant: voorheen was dit voorbehouden aan de MSI-variant van de applicatie.
Dit heeft op de volgende plekken impact in de applicatie:
a.Converteren van oude instellingen van de gebruiker:
Bij het opstarten van deze versie van Ibis voor Infra worden de bestaande instellingen van oudere versies die zijn weggeschreven in een bestand (LOCALFILE.KIB) in het gebruikersprofiel van de gebruiker, overgenomen in de nieuwe applicatie en op de nieuwe manier weggeschreven. Dit geldt niet voor de posities en groottes van de diverse vensters in Ibis voor Infra. De gebruiker zal dus bij de eerste keer oproepen van diverse vensters in de applicatie, deze opnieuw moeten schalen en positioneren, waarna deze instellingen wel weer worden opgeslagen.
b.Converteren van oude centrale instellingen:
In eerdere versies van Ibis voor Infra kon ook al worden gewerkt met centrale instellingen. Dit was enkel mogelijk als de MSI-variant werd gebruikt voor de installatie: er moest immers een zogenaamde <SERVERFOLDER> tijdens de installatie worden opgegeven. Daarna konden instellingen centraal worden beheerd. Deze centrale instellingen van oudere versies werden weggeschreven in een bestand (METAFILE.KIB) in deze <SERVERFOLDER>. Deze METAFILE.KIB diende vervolgens om in het profiel van de eindgebruiker het bestand LOCALFILE.KIB te genereren waar dus ook de centrale instellingen in werden weggeschreven.
De centrale instellingen van oudere versies worden dus ook grotendeels bij het opstarten van de applicatie overgenomen in de nieuwe applicatie en op de nieuwe manier weggeschreven zoals hierboven onder a. beschreven. Het enige dat NIET wordt overgenomen vanuit de oude centrale instellingen is de zogenaamde scope van de instelling: is de instelling door de eindgebruiker aan te passen of niet. Dit zal in deze versie van Ibis voor Infra respectievelijk Ibis voor Infra Basisbestanden opnieuw door de gebruiker die in het online klantenportal mijn.ibis.nl de rol van applicatiebeheerder is toebedeeld moeten worden ingericht.
c.Instellingen die zijn komen te vervallen:
Ten opzichte van de oudere versies van Ibis voor Infra zijn er een aantal instellingen verdwenen. Dit zijn:
•De instelling om de inloggegevens van de kostenwebsite GWWkosten.nl in te geven.
•De instelling om een standaard valuta in te geven.
•De instelling om een standaard taal in te geven.
•De instellingen die betrekking hebben op het automatisch updaten van de MSI-variant van Ibis voor Infra.
•De instelling om een afbeelding als achtergrond voor de rasters in de module Calculeren in te stellen.
•De instelling om het type gegevensopslag in te kunnen stellen is uitgeschakeld: het is alleen nog maar mogelijk om document georiënteerd te werken met Ibis voor Infra.
a.Nieuwe instellingen:
Ten opzichte van de oudere versies van Ibis voor Infra zijn er een aantal instellingen toegevoegd. Dit zijn:
•Een instelling om aan te geven of de voorbeeldbegrotingen die Brink Software ter beschikking stelt, moeten worden gedownload in de ingestelde map voor Ibis voor Infra-bestanden.
a.Aangepaste instellingen:
Ten opzichte van de oudere versies van Ibis voor Infra zijn er een aantal instellingen gewijzigd.
2.Venster met standaardwaarden
In eerdere versies van Ibis voor Infra en Ibis voor Infra Basisbestanden was er een venster met standaardwaarden beschikbaar. Hier konden waarden worden ingevoerd die bij het aanmaken van een nieuw bestek, begroting of basisbestand werden overgenomen. Dit venster is vanaf deze versie vervallen en de waarden zijn nu beschikbaar in het nieuwe venster met opties in zowel Ibis voor Infra als Ibis voor Infra Basisbestanden.
3.Werken met instellingenbeheer
Al geruime tijd konden in eerdere versies van Ibis voor Infra de instellingen die in de applicatie werden gedaan centraal worden beheerd. Dit was echter alleen mogelijk indien de applicatie via een traditionele MSI of Setup was geïnstalleerd en er tijdens de installatie een zogenaamde <SERVERFOLDER> was aangegeven. In deze centrale <SERVERFOLDER> werden de centrale instelllingen weggeschreven in een bestand (METAFILE.KIB). Vervolgens kon door gebruikers die in het online klantenportal mijn.ibis.nl de rol van applicatiebeheerder was toebedeeld, deze instellingen worden beheerd. Dit beheren van de centrale instellingen is nog steeds mogelijk, maar de look-and-feel van het venster waarin dat plaatsvindt is opnieuw vormgegeven. Dit venster instellingenbeheer is nu nagenoeg 1-op-1 gelijk aan het venster met de opties voor de gebruiker, waardoor de herkenbaarheid ervan is vergroot en het beheren een stuk eenvoudiger is geworden. Een andere groot voordeel is dat voorheen het werken met centrale instellingen niet mogelijk was als Ibis voor Infra werd geïnstalleerd met behulp van de App of MSIX. Dat is vanaf deze versie van Ibis voor Infra wel mogelijk.
Deze aanpassingen zijn doorgevoerd om klanten en gebruikers meer grip te geven op de instellingen. Met behulp van de nieuwe manier van het opslaan en inlezen van instellingen in de applicatie is het mogelijk om instellingen in te geven op bedrijfs-, groeps- en gebruikersniveau. Gebruikers die in het online klantenportal mijn.ibis.nl de rol van applicatiebeheerder is toebedeeld kunnen nu in het hulpprogramma Applicatiebeheer alle relevante instellingen in Ibis voor Infra respectievelijk Ibis voor Infra Basisbestanden beheren in een nieuw onderdeel Instellingenbeheer. Met behulp van dit onderdeel zal het mogelijk zijn om instellingen centraal te beheren. Enerzijds kan er per relevante instelling worden aangegeven wat de waarde moet zijn. Dit kan per bedrijf, groep of gebruiker. Anderzijds kan worden aangegeven of deze waarde een verplicht karakter heeft en dus of deze instelling wel of niet door de individuele gebruiker aan te passen is.
Nauw verwant met het hierboven beschreven item over centrale instellingen is in het online klantenportal mijn.ibis.nl een nieuw onderdeel Groepen beschikbaar. Met behulp hiervan is het mogelijk om groepen aan te maken en te beheren. Gebruikers kunnen in het online klantenportal mijn.ibis.nl aan een groep worden gekoppeld. In het hulpprogramma Applicatiebeheer is een nieuw onderdeel Groepenbeheer toegevoegd. Ook in het nieuwe onderdeel Instellingenbeheer worden deze groepen getoond. Hiermee wordt het mogelijk om centrale instellingen behalve aan een bedrijf ook aan een groep toe te kennen.
De mogelijkheid om voor wat betreft de gegevensopslag in Ibis voor Infra te kiezen voor een SQL database is vanaf deze versie komen te vervallen: het is alleen nog maar mogelijk om document georiënteerd te werken met Ibis voor Infra.
6.Documenten toevoegen in de structuur
In de structuur van een GWW-bestand kunnen documenten en/of mappen worden toegevoegd. In verband met veiligheidseisen op onze Ibiscloud (AVD) omgeving zijn een aantal bestandstypen dat kan worden toegevoegd uitgesloten.
De keuzen in het lint [Start] voor het oproepen van de online applicatie Ibis Meten en voor het oproepen van de Ibis Artikelen Service zijn verplaatst naar het lint [Invoegen]. Tevens is in het lint [Start] de koppeling met de website GWWkosten.nl komen te vervallen.
Ibis Calculeren voor Infra |
De koppeling met de website GWWkosten.nl is vanaf deze versie komen te vervallen.
Als een begroting wordt afgedrukt kan worden aangegeven welke informatie in de kolom Omschrijving moet worden afgedrukt. Hier kan onder andere worden aangegeven dat de Aantekeningen ook moeten worden afgedrukt. Dit was alleen niet mogelijk voor de posten UK, AK en W&R in een RAW-begroting. Dit is nu wel mogelijk.
Ibis Specificeren voor RAW |
Het venster om in Deel 2.2 een hyperlink in te voegen in een bestekpost is aangepast. Ook is het venster dat getoond wordt als op een hyperlink geklikt wordt in de kolom bestekpostnummer aangepast.
2.Indexeren van een Raamovereenkomst
Het venster om in een Raamovereenkomst de prijzen op de inschrijvingsstaat te indexeren is vereenvoudigd.
Het maken van een afdruk(voorbeeld) is verbeterd van 1- t/m 4-cijferige indexregels in Deel 2.2 als de zogenaamde Romptekst van deze regels uit meer dan één regel bestaat.
Ibis voor Infra Basisbestanden |
Met de introductie van deze versie is het mogelijk geworden om in een basisbestand de kolommen 'Vrije code 1' en 'Vrije code 2' te gebruiken. In eerdere versies kon dit alleen in Ibis voor Infra worden toegepast. Voor een uitgebreide beschrijving van deze functionaliteit wordt verwezen naar de online helpcontent van Ibis voor Infra Basisbestanden.