Uittrekstaat

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Programma algemeen > Geïntegreerde Excel uittrekstaat >

Uittrekstaat

Invoegen

Lint: [Invoegen] + [Uittrekstaat];

sub: [Lege uittrekstaat]

Icoon: Excel 2007-document 16x16 Excel 2007-document 32x32

Lint: [Invoegen] + [Uittrekstaat];

sub: [Uittrekstaat op basis van sjabloon]

Icoon: Excel 2007-sjabloon 16x16 Excel 2007-sjabloon 32x32

Een aantal velden van een bestekpost in de module specificeren of een entiteit (bestekpost, deelpost, tarief e.d.) in de module Calculeren kan in Ibis voor Infra ook worden berekend met behulp van een zogenaamde uittrekstaat. Dit is feitelijk een Excel werkmap waarvan uiteindelijk de inhoud van één specifieke cel wordt geplaatst in de gekoppelde cel in het project (bestek of begroting).

Met deze functie kan een nieuwe uittrekstaat worden toegevoegd aan het bestand. De uittrekstaten worden in Microsoft Excel gemaakt. Deze functie werkt dus alleen als Excel op het systeem aanwezig is, anders is de functie uitgeschakeld.

Ibis voor Infra kan meerdere uittrekstaten bevatten. Aangemaakte staten worden in het structuurvenster als volgt weergegeven:

Uittrekstaat in structuur

Bewerken

Lint: [Weergave] + [Geïntegreerde documenten] + [Uittrekstaat openen];

sub: [Openen] of [Verwijderen] of [Naam wijzigen]

Icoon: Excel 2007-document 16x16 Excel 2007-document 32x32

Een al aanwezige uittrekstaat kan vanuit het menu [Bewerken] + [Uittrekstaat] en vanuit het structuurvenster door op de betreffende staat te dubbelklikken of via het contextmenu met de rechtermuisknop worden gewijzigd.

Algemeen blad-contextmenu

Een uittrekstaat wordt in Microsoft Excel geopend met een leeg blad met de naam 'Nieuwe uittrekstaat.XLS'. Tegelijkertijd is in Excel een extra werkbalk toegevoegd. In Excel vindt u die onder de tab 'Invoegtoepassingen' (zie figuur). Deze is nodig om een cel te koppelen (of te ontkoppelen) aan een veld in de module specificeren of in de module Calculeren.

Indien op basis van een sjabloon is gekozen, wordt eerst een venster geopend om een sjabloon te selecteren.

Uittrekstaat voorbeeld

Alleen de cel in de uittrekstaat die gekoppeld is met het actieve veld in een bestek en/of begroting is groen (          ) van kleur. De andere cellen in de uittrekstaat, die koppelingen hebben met andere velden in Ibis voor Infra, hebben de kleur geel (          ).

Wanneer met de muisaanwijzer over een gekoppelde cel wordt gegaan, verschijnt een tooltip met daarin vermeld waaraan is gekoppeld. Wanneer er aan meerdere regels is gekoppeld, wordt het niveau getoond en per niveau aan welke coderegel, omschrijving, eenheid en aan welke kolom is gekoppeld.

Het koppelen van een cel gebeurt eenvoudig met de knop [Koppel] op de werkbalk, waardoor de cel groen van kleur wordt. Als er op dat moment een andere cel groen was (en dus gekoppeld aan een hoeveelheid in Ibis voor Infra), dan krijgt deze cel weer de normale kleur (dus ontkoppeld) en de nieuw aangewezen cel wordt groen. Om een gekoppeld veld in Ibis voor Infra weer los te maken van de uittrekstaat wordt de knop [Ontkoppel] op de werkbalk gebruikt. De waarde blijft wel in het veld behouden. Uiteraard is deze knop alleen beschikbaar als er een koppeling aanwezig is.

Met de knop [Bijwerken] worden alle gekoppelde celwaarden in de velden van Ibis voor Infra bijgewerkt.

N.B.   Als op de knoppen [Koppelen] of [Bijwerken] wordt geklikt, wordt de uittrekstaat ook direct opgeslagen.

Als de waarde van gekoppelde cellen wijzigt bijvoorbeeld door verandering van de cellen die aan de berekeningen ten grondslag liggen of doordat een andere waarde in de cel wordt ingetypt, krijgt deze cel de kleur lichtblauw (          ). Deze kleur geeft aan dat de cel gekoppeld is maar niet bijgewerkt. De waarden van gekoppelde cellen worden bij opslaan of afsluiten van de uittrekstaat doorgevoerd naar bestek en/of begroting en doorgerekend.

Als de uittrekstaat wordt afgesloten en niet alle wijzigingen zijn al opgeslagen dan wordt de volgende vraag gesteld:

Uittrekstaat opslaan

Knoppen

Opslaan

Microsoft Excel wordt afgesloten en de wijzigingen in de uittrekstaat worden opgeslagen.

Niet opslaan

Microsoft Excel wordt verlaten zonder de wijzigingen in de uittrekstaat op te slaan.

Annuleren

U blijft in de uittrekstaat in Microsoft Excel.

N.B.

Als te lang wordt gewacht met het beantwoorden van bovenstaande vraag, bestaat de mogelijkheid dat Microsoft Excel zelf een melding genereert met betrekking tot een 'OLE bewerking:

Uittrekstaat foutmelding OLE koppeling

Let op:

Bij het werken met een geïntegreerde uittrekstaat worden gekoppelde cellen in Microsoft Excel voorzien van een bepaalde achtergrondkleur. Dit gebeurt met behulp van de celopmaak in Microsoft Excel. In Microsoft Excel is het mogelijk om werkbladen / cellen te beveiligen. Als dat gedaan wordt kan het werken met een geïntegreerde uittrekstaat problemen geven omdat het toekennen van deze celopmaak hiermee geblokkeerd kan worden. Om die reden raden wij het werken met beveiligde werkbladen / cellen in Microsoft Excel in combinatie met een geïntegreerde uittrekstaat ten sterkste af.

Als het werken met beveiligde werkbladen / cellen in Microsoft Excel toch gewenst is moet het toekennen van 'Celeigenschappen' respectievelijk 'Cellen opmaken' worden toegestaan:

Office 2016:

UTS beveiliging Excel 2016

Office 365:

UTS beveiliging Excel 365

Velden die gekoppeld kunnen worden

De volgende velden in de module Specificeren en in de module Calculeren zijn te koppelen aan een Excel uittrekstaat.

Niveau Bestekposten en hoger:

Hoeveelheid (uitgesloten als de Relatiefactor een waarde ongelijk aan 0,00 heeft)

Relatiefactor (uitgesloten als de Hoeveelheid een koppeling heeft naar een Excel uittrekstaat of naar Ibis Meten)

Niveau Deelposten:

Hoeveelheid (uitgesloten als de Relatiefactor een waarde ongelijk aan 0,00 heeft)

Relatiefactor (uitgesloten als de Hoeveelheid een koppeling heeft naar een Excel uittrekstaat of naar Ibis Meten)

Productie

Niveau Tarieven:

Hoeveelheid (uitgesloten als de Productie een koppeling heeft naar een Excel uittrekstaat of naar Ibis Meten

Productie (uitgesloten als Hoeveelheid een koppeling heeft naar een Excel uittrekstaat of naar Ibis Meten)

Inzet

Aantal

Kostprijs

Percentageregel:

Aan geen enkel veld te koppelen.

Zichtbaarheid van de koppeling met een Excel uitrekstaat

Velden in Ibis voor Infra waar een uittrekstaat achter zit, worden in het raster zichtbaar gemaakt.

In de module Specificeren door een afwijkende kleur. De kleur is door de gebruiker in te stellen, zie [Bestand] + [Instellingen] + [Opties], sectie 'Specificeren', Rubriek 'Kleuren'. Standaard is de kleur magenta (          ) ingesteld. Dubbelklikken op de gekleurde hoeveelheid resultaatsverplichting start Excel op en opent de uittrekstaat.
Uittrekstaat in bestek

In de module Calculeren door een Excel icoon in de cel. Een bestaande uittrekstaat ook worden geopend door dubbelklikken op de cel met een Excel icoon.
Uittrekstaat in calc

Kopiëren en plakken van uittrekstaten en uittrekstaatkoppelingen

Als een entiteit (bestekpost, deelpost, tarief e.d.) waaraan een uittrekstaatkoppeling zit wordt gekopieerd en geplakt wordt de mogelijkheid geboden om de uittrekstaat en / of de uittrekstaatkoppeling ook te kopiëren.

Als er binnen hetzelfde GWW-bestand wordt gekopieerd en geplakt, wordt het volgende venster met mogelijkheden getoond:

Uittrekstaat kopiëren en plakken binnen hetzelfde bestand

Wordt tussen twee verschillende GWW-bestanden gekopieerd en geplakt dan wordt het volgende venster met mogelijkheden getoond:

Uittrekstaat kopiëren en plakken tussen verschillende bestanden

Afdrukken

Het afdrukken van een uittrekstaat gebeurt met de afdrukmogelijkheden in Excel.