<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >> Navigatie: Begroting bewerken > Referentiebestanden > Basisbestand weergeven of verbergen |
Lint: [Start] + [Referentiebestanden] + [Basisbestand] sub: [Basisbestand] Sneltoets: <F4> Icoon: |
Met deze functie wordt in de module Calculeren een basisbestand geopend of - indien al geopend - weer gesloten.
Een basisbestand is een gestandaardiseerd bestand dat in Ibis voor Infra kan worden geopend en waaruit onderdelen (“Elementen” en “Tarieven”) in een begroting kunnen worden geplaatst. Zo voorkomt u dat u bestekposten, deelposten en tarieven zelf moet opstellen.
Bij Ibis voor Infra wordt een basisbestand meegeleverd dat gecodeerd is volgens de RAW hoofdcodes. Die hoofdcodes zijn opgesteld door de Stichting CROW.
Het basisbestand wordt in een boomstructuur geopend:
Elementsoort |
Het veld bevat een uitklaplijst met daarin weergegeven de aanwezige elementsoorten die in het basisbestand zijn gedefinieerd.
|
Instapniveau |
Het veld bevat een uitklaplijst met daarin weergegeven de aanwezige elementsoorten die in het basisbestand zijn gedefinieerd.
|
Prijzenboek |
Het veld bevat een uitklaplijst met daarin weergegeven de aanwezige prijzenboeken die in het basisbestand zijn gedefinieerd. N.B. Wisselen van prijzenboek zorgt ervoor dat het gehele basisbestand wordt doorgerekend.
|
Ga naar code |
Hier kan een (deel van) een code worden ingetypt waarna er genavigeerd wordt naar de eerste regel binnen de ingegeven elementsoort en het ingegeven instapniveau die voldoet aan het ingegeven criterium. Er wordt genavigeerd vanaf de actieve regel in het basisbestand. Met behulp van de functietoets <F3> wordt er genavigeerd naar de volgende regel die voldoet aan het ingegeven criterium.
|
Ga naar omschrijving |
Hier kan een (deel van) een omschrijving worden ingetypt waarna er genavigeerd wordt naar de eerste regel binnen de ingegeven elementsoort en het ingegeven instapniveau die voldoet aan het ingegeven criterium. Er wordt genavigeerd vanaf de actieve regel in het basisbestand. Met behulp van de functietoets <F3> wordt er genavigeerd naar de volgende regel die voldoet aan het ingegeven criterium.
|
Kolomdefinities |
Het veld bevat een uitklaplijst met daarin weergegeven de aanwezige kolomdefinitie bestanden die in Ibis voor Infra Basisbestanden zijn gedefinieerd. Hiervoor moet worden gezorgd dat in de Ibis voor Infra Basisbestanden bij lint [Bestand] + [Instellingen] + [Opties] bij de node Basisbestanden, subnode Bestanden verwezen wordt naar correct kolomdefinitie bestand van Ibis voor Infra Basisbestanden (extensie *.def-basisbestanden). De inhoud van de bewuste folder wordt in deze uitklaplijst weergegeven.
|
Wanneer in het venster op de rechtermuisknop wordt geklikt, opent het volgende contextmenu:
Met de eerste optie opent zich een dialoogvenster met de map, zoals die bij het menu [Bestand] + [Instellingen] + [Opties], sectie 'Calculeren', Rubriek 'Bestanden' is ingevuld. Op deze manier kan dan een ander basisbestand worden gekozen en geopend.
Er kunnen meerdere begrotingen tegelijkertijd worden geopend, echter er kan maar één basisbestand worden geactiveerd.
De schermlocatie en de afmetingen van dit venster wordt door de gebruiker bepaald.
Het venster kan op een iedere locatie op het beeldscherm worden geplaatst door het met ingedrukte linkermuisknop in de titelbalk vast te pakken en naar een nieuwe schermlocatie te verslepen. Om het plaatsen van het venster op een andere locatie te vergemakkelijken toont het programma bij het verslepen de volgende hulpiconen:
Als het venster over één van de eerste vier iconen wordt gesleept en dan wordt losgelaten, wordt het venster respectievelijk aan de linker-, boven-, rechter- of onderzijde van het scherm geplaatst.
Als een venster over een deel van het laatste hulpicoon wordt gesleept en vervolgens losgelaten, wordt het venster aan de betreffende zijde of als tabblad van het venster, waarin dit hulpicoon staat, geplaatst.
De afmetingen van het venster is te wijzigen door met de linkermuisknop op de dubbele rand te klikken en ingedrukt te houden, en vervolgens de muis te verschuiven.
Tevens kan dit venster automatisch worden verborgen met behulp van de punaise in de balk. Afhankelijk van de weergave van deze punaise is het venster vastgezet () of 'autohide' (). In de laatste situatie verdwijnt het venster van het beeldscherm en wordt het vervangen door een tabblad aan de rand. Het venster wordt tijdelijk zichtbaar door het met de muis aan te wijzen. Na het aanklikken van een ander venster verdwijnt het venster weer.