<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >> Navigatie: Releasenotes > Releasenotes versie 2.0 > Releasenotes versie 2.0.2306.10901 > Nieuwe en aangepaste functionaliteit |
Traditioneel wordt Ibis voor Infra als een MSI in de vorm van een Setup uitgeleverd aan onze klanten. Vanaf deze versie van Ibis voor Infra is ook mogelijk om de applicatie via een zogenaamde MSIX te installeren.
Om het installeren van Ibis voor Infra voor eindgebruikers en systeembeheerders veel eenvoudiger te maken is vanaf deze versie de applicatie ook als zogenaamde App te installeren. Het grote voordeel hiervan is dat de applicatie geïnstalleerd wordt in een zogenaamde 'sandbox'. Dit is een afgeschermde omgeving op de PC waardoor conflicten met andere applicaties tot een minimum worden beperkt. Het installeren ervan is zeer eenvoudig: er kunnen geen keuzes worden gemaakt tijdens de installatie van de programmatuur. Ook het updaten verloopt volledig automatisch: als er een nieuwe versie van de applicatie wordt vrijgegeven door Brink Software, en de applicatie wordt opgestart, zal deze automatisch worden bijgewerkt, zonder tussenkomst van de eindgebruiker of systeembeheerder. Een en ander is vergelijkbaar met de ervaring zoals dat op bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruikelijk is.
De Help-content van Ibis voor Infra wordt niet meer in de vorm van een Help-bestand uitgeleverd. Het oproepen van de Help-functie roept vanaf deze versie een webpagina aan waarin de Help-content wordt weergegeven. Dit stelt Brink Software in staat de Help-content aan te passen en beschikbaar te stellen voor onze klanten onafhankelijk van het uitbrengen van een update van de programmatuur.
De installatiehandleiding van Ibis voor Infra wordt niet meer in de vorm van een PDF-bestand uitgeleverd. De installatiehandleiding is vanaf deze versie als een apart hoofdstuk in de Help-content opgernomen.
GWW-bestanden die door een gebruiker geopend zijn, worden gelocked. Hiermee wordt voorkomen dat een andere gebruiker hetzelfde bestand kan openen. Dit mechanisme is aangepast zodat ook de opslaglocaties OneDrive en SharePoint worden ondersteunt. Deze aangepaste manier van het locken van bestanden vereist dat uw Windows versie 10.0.17763 of nieuwer moet zijn.
Als een gebruiker een bestand opent die op een OneDrive of SharePoint opslaglocatie staat, wordt deze gelocked voor andere gebruikers. Als Ibis voor Infra niet correct wordt afgesloten zal dit bestand gelockt blijven. Pas na 12 uur zal automatisch dit bestand worden vrijgegeven zodat andere gebruikers deze weer kunnen openen. Een gebruiker die in het online klantenportal mijn.ibis.nl de rol van Applicatiebeheerder heeft toegewezen gekregen kan dit bestand, indien dat gewenst is, eerder vrijgeven.
1.5. | Applicatiebeheerder rol in mijn.ibis.nl |
In het online klantenportal mijn.ibis.nl is het nu mogelijk om bij de applicaties Ibis Calculeren voor Infra en Ibis Specificeren voor RAW bij gebruikers de rol van Applicatiebeheerder aan te vinken (dit kan alleen gedaan worden door de klantbeheerder). Hiermee wordt het mogelijk om bepaalde functionaliteit in Ibis Calculeren voor Infra en Ibis Specificeren voor RAW af te schermen voor reguliere gebruikers en enkel beschikbaar te maken voor (de) gebruiker(s) die deze rol hebben toebedeeld gekregen in mijn.ibis.nl. In de applicatie wordt dit rechtsbovenin zichtbaar gemaakt nadat er is uitgelogd en opnieuw is ingelogd in de applicatie:
Als in Ibis voor Infra met centrale instellingen wordt gewerkt, wordt voortaan een nette melding aan de gebruikers getoond indien de Applicatiebeheerder dit bestand moet updaten:
De gebruikers kunnen vervolgens ongestoord met de applicatie verder werken.
Het importeren van een RSX-bestand met behulp van het automatisch onderbouwen via een basisbestand is aangepast. De optie waarbij kan worden aangegeven dat er op de combinatie van een hoofd- en deficode moet worden gezocht in het basisbestand, is werkend gemaakt.
Als deze optie is gekozen tijdens het importeren van een RSX-bestand, wordt er als volgt een keuze gemaakt uit de elementen en/of samengestelde elementen in het gekozen basisbestand:
1.Als eerste worden die elementen en/of samengestelde elementen geselecteerd waarvan de eerste zes posities van de code gelijk zijn aan de hoofdcode van de betreffende bestekpost in het RSX-bestand. Als dit maar één element of samengesteld element oplevert wordt de onderbouwing hiervan overgenomen.
2.Als er bij stap 1. meer dan één element en/of samengesteld element in de selectie aanwezig is, wordt er vervolgens gekeken hoeveel ingevulde deficodes uit het RSX-bestand gelijk zijn met de 'deficode' posities van de geselecteerde elementen en/of samengestelde elementen in het basisbestand (dit zijn de posities 7 t/m 12 van de code). Als er maar één element of samengesteld element is met het grootste aantal gelijke deficodes wordt de onderbouwing hiervan overgenomen.
3.Als er bij stap 2. meer dan één element en/of samengesteld element in de selectie aanwezig is, wordt er vervolgens gekeken hoeveel ingevulde deficodes uit het RSX-bestand niet gelijk zijn met de 'deficode' posities van de geselecteerde elementen en/of samengestelde elementen in het basisbestand (dit zijn de posities 7 t/m 12 van de code). Als er maar één element of samengestelde element is met het minste aantal ongelijke deficodes wordt de onderbouwing hiervan overgenomen.
4.Als er bij stap 3. meer dan één element en/of samengesteld element in de selectie aanwezig is, worden deze elementen en/of samengestelde elementen getoond aan de gebruiker en moet deze zelf een keuze maken.
Voorbeelden (het (de) groen gemarkeerde element(en) wordt geselecteerd):
Het was voor een select aantal klanten al mogelijk om met eerdere versies van Ibis Calculeren voor Infra een begroting te verzenden naar een ERP-applicatie. In deze versie is deze functionaliteit voor iedereen beschikbaar. Hiervoor is in het lint [Bestand] + [Exporteren] een item toegevoegd:
Om deze functionaliteit te laten werken zal eerst op bedrijfsniveau in het online klantenportal mijn.ibis.nl door de beheerder moeten worden ingesteld met welk ERP-programma gewerkt wordt.
Een uitgebreide beschrijving van deze functionaliteit is terug te vinden in deze help-content van Ibis voor Infra bij naar ERP verzenden.
3.Ibis voor Infra Basisbestanden
GCR-bestanden die door een gebruiker in Ibis voor infra Basisbestanden geopend zijn, worden gelocked. Hiermee wordt voorkomen dat een andere gebruiker hetzelfde bestand kan openen. Dit mechanisme is aangepast zodat ook de opslaglocaties OneDrive en SharePoint worden ondersteunt. Deze aangepaste manier van het locken van bestanden vereist dat uw Windows versie 10.0.17763 of nieuwer moet zijn.
Als een gebruiker een basisbestand opent die op een OneDrive of SharePoint opslaglocatie staat, wordt deze gelocked voor andere gebruikers. Als Ibis voor Infra Basisbestanden niet correct wordt afgesloten zal dit basisbestand gelockt blijven. Pas na 12 uur zal automatisch dit basisbestand worden vrijgegeven zodat andere gebruikers deze weer kunnen openen. Een gebruiker die in het online klantenportal mijn.ibis.nl de rol van Applicatiebeheerder heeft toegewezen gekregen kan dit basisbestand, indien dat gewenst is, eerder vrijgeven.