GWW-standaardbestek

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  RAW-systematiek >

GWW-standaardbestek

Het GWW-standaardbestek bestaat uit de volgende onderdelen:

de Standaard RAW Bepalingen;

de RAW-catalogi met resultaatsbeschrijvingen;

het Algemeen Besteksbestand;

een handleiding waarin het gebruik van de RAW-systematiek is vastgelegd.

Standaard RAW Bepalingen

De RAW-Standaard is ingesteld door de Stichting CROW teneinde opdrachtgevers en aannemers in de GWW-sector in staat te stellen om met uniforme voorwaarden bestekken uit te voeren. In de Standaard zijn algemene administratieve en technische bepalingen opgenomen die van toepassing zijn op alle werken.

Gebruik van de Standaard betekent automatisch dat de U.A.V. van toepassing zijn.

RAW-catalogi

In de RAW-catalogi zijn voor de opzet van elke bestekpost, naar werkcategorieën geordende, resultaatsbeschrijvingen opgenomen. Deze catalogi worden gebruikt voor de beschrijving van het werk met uniforme besteksteksten.

Algemeen Besteksbestand

Standaardbepalingen zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig, zo ook de bepalingen uit de Standaard. Dit resulteert in aanvullingen op de Standaard, die worden opgenomen in het Algemeen Besteksbestand RAW.

Hierin staan tevens bepalingen die projectafhankelijk in het bestek kunnen worden opgenomen.

De ordening van de bepalingen sluit aan op de structuur van de Standaard RAW Bepalingen.

Versies

Momenteel bestaan de volgende versies van de RAW-catalogus: versie 1990, versie 1995, versie 2000, versie 2005, versie 2010, versie 2015 en versie 2020. Alleen de laatste twee versies zijn in Ibis voor Infra opgenomen.

Wilt u gebruik maken van eerdere versies van de RAW-catalogus dan dient u de voorloper van Ibis voor Infra, GwwBundel, te installeren.

De twee catalogi kunnen niet door elkaar worden gebruikt. Een bestek gemaakt met versie 2015 kan niet met versie 2020 worden bewerkt (en andersom). Het is dan ook niet mogelijk bestekposten te kopiëren van een bestek gemaakt met versie 2015, naar een bestek gemaakt met versie 2020 (en andersom) met instandhouding van de RAW hoofdcode.

Wel bestaat de mogelijkheid om een bestek, gemaakt met de versie 2015, te converteren naar een bestek met de versie 2020.

RAW-systematiek

Voor een uitgebreide beschrijving van de RAW-systematiek wordt verwezen naar de handleiding RAW-systematiek van stichting CROW.