Importeren RAW-bestand

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Werken met bestanden > Importeren en exporteren > In de module Specificeren > Importeren >

Importeren RAW-bestand

Lint: [Bestand] + [Importeren] + [RAW-bestand]

Sneltoets: <Ctrl> + <R>

Icoon: Importeren RSU bestand 16x16 Importeren RSU bestand 32x32

Wanneer voor deze optie wordt gekozen, wordt eerst een dialoogvenster getoond waar het in te lezen bestand kan worden aangewezen (RSX, NSX of DSX). Standaard wordt de map getoond, die is ingesteld onder 'Uitwisselbestanden' bij Opties, sectie Algemeen, optie 'Bestanden'. Na aanwijzen van het juiste bestand wordt het RAW-bestand ingelezen en geconverteerd naar het Ibis voor Infra formaat.

Foutieve informatie in het RAW-bestand

Als er in het te importeren RAW-bestand foutieve bestekposten voorkomen, wordt een dergelijk RAW-bestand toch geïmporteerd. Wanneer een dergelijk RAW-bestand wordt geïmporteerd, wordt hiervan aan het einde van de import een melding getoond. Ook eventuele andere de aanpassingen die tijdens het importeren zijn uitgevoerd worden in dit venster weergegeven:

Importeren RAW-bestand met fouten

Deze melding kan worden opgeslagen.

De volgende acties met betrekking tot deze foutieve bestekposten worden tijdens de import uitgevoerd:

Het 'Bestekpostnummer', de 'Romptekst' en de 'Aard' worden geïmporteerd vanuit het RAW-bestand.

De 'Hoofdcode', de 'Eenheid' en de 'Hoeveelheid' worden niet geïmporteerd.

In het veld 'Aantekening' wordt exact vermeldt welke gegevens zijn verwijderd tijdens het importeren.

Knoppen

Opslaan...

De vermelde aanpassingen kunnen als tekstbestand worden opgeslagen.

OK

Verlaat het venster en open het geïmporteerde bestand.

Ontbrekende catalogus bestanden

Met het uitkomen van de RAW-catalogus 2020 kan er naast de vijfjaarlijkse Jaarversie ook ieder jaar een Releaseversie worden uitgebracht. Doordat kopiëren en plakken van bestekposten van een oudere Releaseversie in een nieuwere Releaseversie toegestaan is, kan het voorkomen dat in een en hetzelfde bestek bestekposten staan van verschillende Releaseversies. Wanneer tijdens het importeren van een RSX-, NSX- of n DSX-bestand, waarin posten staan van verschillende Releaseversies binnen een Jaarversie, een bepaald catalogusbestand niet wordt aangetroffen zal (zullen):

het importeren wel doorgang vinden;

de niet geselecteerde deficodes niet beschikbaar zijn in het bestek;

alle aanwijzingsteksten niet beschikbaar zijn in het bestek;

dit gerapporteerd worden aan de gebruiker middels een toevoeging in het bestaande meldingenvenster dat na een import kan verschijnen. De melding die dan getoond wordt is:
Importeren RSX - melding ontbrekende catalogus bestanden