Navigeren door het bestand

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Bestek bewerken >

Navigeren door het bestand

Om een bestand te kunnen bewerken zal het nodig zijn om door het bestand te navigeren. Dit kan op diverse manieren.

Module kiezen

Na het aanmaken van een nieuw bestand zal afhankelijk van de actieve module het vrije gedeelte voor het bestek bovenaan in het besteksvenster of een lege begroting met de staartregels in het begrotingsvenster verschijnen.

Bij het openen van een bestaand bestand staat de plek waar het bestand de laatste maal is afgesloten bovenaan.

Bestandsstructuur

De bestandsstructuur is een structuurboom van het gehele bestand. Deze wordt weergegeven in het structuurvenster. Door met de muis te klikken op een onderdeel in de boomstructuur wordt naar het gekozen onderdeel in het bestand gesprongen. Wanneer in het besteksvenster of begrotingsvenster wordt genavigeerd naar een post, paragraaf of bepaling wordt in de structuur ook de overeenkomstige post, paragraaf of bepaling geactiveerd. Dit gebeurt ook wanneer tussen meerdere bestanden wordt gewisseld of wanneer tussen de modules Specificeren en Calculeren wordt geswitcht.

Cursor

De cursor is een klein verticaal knipperend streepje. Op de plaats van de cursor is het mogelijk karakters in te voeren.

Bladeren

Op het scherm staat meestal slechts een gedeelte van een bestek of begroting. Met de vier pijltjestoetsen en de toetsen <Home>, <End>, <PgUp> en <PgDn> kan de cursor worden verplaatst.

Door te klikken met de linkermuisknop kan de cursor direct op een bepaalde plaats op het scherm worden gezet.

Met <Pijl links> en <Pijl rechts> verschuift de cursor één positie naar links respectievelijk één positie naar rechts.

Met <Pijl omhoog> en <Pijl omlaag> kan de cursor worden verplaatst:

o1. in alle kolommen behalve die met nummers (paragraaf, bestekspostnummer, hoofdcode, hoofdstuk, paragraaf, artikel) naar de vorige respectievelijk de volgende regel.

o2. in een 'nummer' kolom naar de vorige respectievelijk volgende post.

Met <Ctrl> + <Pijl links> en <Ctrl> + <Pijl rechts> kan naar het begin van het voorgaande woord respectievelijk het volgende woord op de regel worden gesprongen.

Met <Alt> + <Pijl links> en <Alt> + <Pijl rechts> gaat de cursor naar de volgende respectievelijk de vorige kolom.

Met <Home> en <End> wordt de cursor naar het begin respectievelijk einde van de regel verplaatst.

Met <Ctrl> + <Home> en <Ctrl> + <End> kan naar het begin respectievelijk einde van het bestek worden gesprongen.

Met <PgUp> en <PgDn> kan de vorige pagina respectievelijk volgende pagina op het scherm worden getoond.

Zoeken

Om een bepaald woord te zoeken in het bestek kan de zoekfunctie worden gebruikt om naar dit woord te gaan.

Het is mogelijk direct naar een bepaalde post (paragraaf, bestekpost, bepaling) te springen.

Door in de module Specificeren de invoermode op ’Index’ te zetten verschijnt een overzicht met alleen de titels van de posten. Door hierin de cursor op een bepaalde post te plaatsen en de invoermode weer op ’Bewerken’ te zetten, kan snel en overzichtelijk naar deze post worden gesprongen.