Spellingcontrole toepassen

Navigatie:  Programma algemeen > Werken met teksten >

Spellingcontrole toepassen

Lint: [Start] + [Opmaak en Spelling] + [Spellingscontrole]

Sneltoets:  <F7>

Icoon: Spellingcontrole 16x16 Spellingcontrole 32x32

De spellingcontrole maakt gebruik van een standaard woordenlijst van de Nederlandse taal die wordt meegeleverd met Ibis voor Infra. Daarnaast is het mogelijk dat de gebruiker zelf woorden toevoegt aan een aangepaste woordenlijst.

Door middel van een instelling in het optievenster, kan worden aangeven of de spellingcontrole al of niet tijdens het typen moet worden weergegeven.

Spellingcontrole via het spellingcontrolevenster

Met één van bovenstaande keuzen wordt de tekst gecontroleerd op spelfouten.

Het is niet mogelijk de spellingcontrole uit te voeren op een selectie. De spellingcontrole begint op de plaats waar de cursor in de tekst staat. De spellingcontrole doorloopt het gehele bestek. Wanneer de spellingcontrole een woord niet kent, wordt dit woord in de tekst geselecteerd (met een blauwe achtergrond weergegeven). Het spellingcontrolevenster verschijnt:

Spellingcontrole

Velden

Niet in woordenlijst:

Hier staat het foute of onbekende woord in rode letters, omdat het niet in de bestaande woordenlijst voorkomt.

Suggesties:

Hier staan de woorden die lijken op het foute of onbekende woord; uit deze lijst kan een woord worden gekozen.

Knoppen

Eenmaal negeren

Hiermee wordt het woord niet vervangen en gaat het programma verder met de spellingcontrole.

Alles negeren

Als het woord nog meer voorkomt, wordt het automatisch ook dan niet vervangen en gaat het programma zonder stop verder met de spellingcontrole.

Toevoegen aan woordenlijst

Hiermee wordt het onbekende woord toegevoegd aan de woordenlijst. Het woord wordt dus niet vervangen en het programma gaat verder met de spellingcontrole.

Wijzigen

Hiermee wordt het woord vervangen door het gemarkeerde woord in het veld ’Suggesties:’. Hierna gaat het programma verder met de spellingcontrole.

Alles wijzigen

Als het woord nog meer voorkomt, wordt het automatisch dan ook vervangen door het gemarkeerde woord in het veld ’Suggesties:’ en gaat het programma zonder stop verder met de spellingcontrole.

Aangepaste woordenlijst...

Met deze knop kan de aangepaste woordenlijst worden weergegeven:

Aangepaste woordenlijsten

Annuleren

Verlaat het venster en stop de spellingcontrole.