<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >> Navigatie: Begroting bewerken > Maken en wijzigen van een begroting > Werken met percentageposten in een Raamovereenkomst en Deelopdracht |
De RAW-systematiek kent een contractvorm Raamovereeenkomst en tevens een contractvorm Deelopdracht (die behoort bij een Raamovereenkomst). In deze contractvormen kunnen bestekposten voorkomen met een verschillende statussen. Deze statussen zijn:
1.Bestekposten met de status ‘behoort tot originele Raamovereenkomst’.
2.Bestekposten zonder status.
3.Bestekposten met de status 'achteraf toegevoegd aan een Deelopdracht' (deze laatste status kan alleen voorkomen in een contractvorm Deelopdracht).
Bestekposten die de statussen 2 en 3 hebben worden in Ibis voor Infra op een afwijkende manier weergegeven, zie Bestekposten met de status ‘behoort tot originele Raamovereenkomst’ respectievelijk Bestekposten achteraf toevoegen in een Deelopdracht.
In de RAW-systematiek is de verrekening van staartposten '919990 - Korting', '929990 - Uitvoeringskosten', '939990 - Algemene kosten' en '949990 - Winst & risico' bij bestekposten die de statussen 2 en 3 hebben in een Raamovereenkomst en in een Deelopdracht op een afwijkende manier geregeld:
•Over de bestekposten die de status ‘behoort tot originele Raamovereenkomst’ NIET hebben zal geen '919990 - Korting' worden verrekend.
•Over de bestekposten die de status 'achteraf toegevoegd aan een Deelopdracht' hebben wordt geen enkele staartpost verrekend (dus geen '919990 - Korting', '929990 - Uitvoeringskosten', '939990 - Algemene kosten' en '949990 - Winst & risico').
Normaliter worden in een contractvorm Raamovereenkomst of Deelopdracht de staartposten '919990 - Korting', '929990 - Uitvoeringskosten', '939990 - Algemene kosten' en '949990 - Winst & risico' als percentagepost aangemerkt en dientengevolge onderbouwd met percentageregels.
Aan deze percentageregels kan een bereik worden meegegeven voor wat betreft de kostensoorten en/of posten waarover deze moeten worden gerekend. In veel gevallen worden deze berekend over alle kostensoorten en over alle posten in de begroting vóór het subtotaal. Voor wat betreft het rekenen van percentageregels wordt er geen onderscheidt gemaakt in de verschillende statussen die een post kan hebben in de Raamovereenkomst of Deelopdracht.
Het werken met percentageposten in een Deelopdracht behoeft dan ook speciale aandacht in verband met de verschillende manieren van verrekening zoals hierboven opgesomd is. Een nieuwe Deelopdracht kan op twee verschillende manieren worden aangemaakt:
•Als een zelfstandig nieuw .GWW-bestand;
•Als geïntegreerd bestand ingevoegd in een bestaand .GWW-bestand, namelijk in de originele Raamovereenkomst. Op deze manier zitten in een en hetzelfde .GWW-bestand zowel de Raamovereenkomst als de bijbehorende Deelopdracht(en).
Als er een nieuwe Deelopdracht wordt aangemaakt worden de staartposten vanuit de originele Raamovereenkomst overgenomen in de Deelopdracht. Dit geldt zowel voor de percentages die op de inschrijvingsstaat van de Raamovereenkomst staan als voor de onderbouwing die er eventueel aan is toegevoegd.
In een Deelopdracht kunnen posten worden toegevoegd die de status 'achteraf toegevoegd aan een Deelopdracht' hebben. Als er staartposten in de Deelopdracht aanwezig zijn die als percentagepost aangemerkt en dientengevolge onderbouwd zijn met percentageregels kan het gevolg hiervan zijn dat over deze posten ook staartposten worden gerekend. Dat vormt op zich nog geen probleem maar als de doorrekenopties in de Deelopdracht niet goed worden gezet kan dit tot gevolg hebben dat de percentages die op de inschrijvingsstaat staan worden verhoogd. Dit is niet gewenst: in de RAW-systematiek staat namelijk vemeld dat de precentages voor '919990 - Korting', '929990 - Uitvoeringskosten', '939990 - Algemene kosten' en '949990 - Winst & risico' in de Deelopdracht ongewijzigd moeten worden overgenomen vanuit de originele Raamovereenkomst.
Om die reden is het zeer aan te bevelen dat bij het aanmaken van een nieuwe Deelopdracht de doorrekenopties de instelling 'Inschrijfbedrag percentageposten gelijk maken aan kosten' wordt uitgevinkt:
Zie verder: