Woordenlijst Ibis Calculeren voor Infra

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Programma algemeen >

Woordenlijst Ibis Calculeren voor Infra

Begrip

Uitleg

Accountmenu:

Menu rechtsbovenin de applicatie:

Accountmenu

 

Aannemingssom:

Het uiteindelijke totaalbedrag van een begroting exclusief BTW.

 

Aantekening:

Extra informatie van de gebruiker die aan iedere entiteit of record (met uitzondering van een percentageregel) in een begroting kan worden toegekend.

 

Aantal:

Het aantal keren dat een tarief moet worden gerekend om de hoeveelheid van de deelpost uit te voeren. De productieduur gaat omlaag, maar de productiekosten blijven gelijk.

 

Artikel beschikbaarheidsstatus

De status die de leverancier aan een artikel heeft gegeven met betrekking tot de beschikbaarheid c.q. de leverbaarheid. De artikel beschikbaarheidsstatus wordt verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is niet mogelijk.

 

Artikel blokkeerstatus:

De status die het mogelijk maakt om tijdens het actualiseerproces niet de actuele prijsinformatie van een leverancier van dat moment over te nemen in de begroting maar de bestaande prijsinformatie in stand te houden voor dat artikel. Dit is met name van belang in begrotingen die een aangepaste artikelprijs hebben voor dat specifieke project of met een afgegeven prijspeildatum. Via een dubbelklik in de kolom van een tarief wordt de artikel blokkeerstatus aan of uit gezet.

 

Artikel GTIN code:

De GTIN code die een artikel identificeert in het digitale handelsverkeer. De fabrikant/producent vraagt deze GTIN artikelcode aan, is uniek voor het artikel en is dus onafhankelijk van de leverancier die het levert. De GTIN artikelcode kan zijn verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Niet elk artikel dat wordt geleverd bevat een GTIN code en is in processen dus niet eenduidig te hanteren om elk artikel uniek te identificeren.

 

Artikelprijs datum:

De datum die de leverancier aan een artikel heeft gegeven die geldig is voor de afgegeven prijs. De artikelprijs datum kan zijn verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Mede op basis van de artikelprijs datum bepaald Ibis voor infra of het actualiseren van de artikelprijs en andere gegevens van het artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service database nodig is.

 

Basisbestand:

Een bibliotheek die in Ibis Calculeren voor Infra kan worden opgeroepen. In deze bibliotheek kunnen prijzen van tarieven, elementen, samengestelde elementen en eventueel hogere niveaus worden bijgehouden. Een basisbestand wordt beheert met het programma Ibis voor Infra Basisbestanden dat wordt meegeleverd met het programma Ibis voor Infra.

 

Basiscode:

Dit is de code die een regel in de begroting krijgt als deze van oorsprong uit een basisbestand is overgenomen. De basiscode is dan gelijk aan de kolom 'Code' van het betreffende record in het Basisbestand.

 

Basisvaluta:

De munteenheid waarmee in een begroting wordt gerekend.

 

Begroting:

Een gecalculeerde schatting van de kosten die aan een bepaald werk zijn verbonden.

 

Begrotingtype:

In Ibis Calculeren voor Infra worden twee typen begrotingen onderscheiden: een RAW begroting en een Niet-RAW begroting. Bij het aanmaken van een nieuw bestand moet deze keuze gemaakt worden. Een eenmaal gekozen begrotingtype kan achteraf niet meer worden aangepast. Zie voor verdere uitleg de pagina Nieuw bestand aanmaken.

 

Begrotingsregel:

Zowel regels op hogere niveaus als mede bestekposten, deelposten en tarieven zijn begrotingsregels.

 

Bestekpost:

Het hoogste niveau in een RAW begroting; wordt ook wel “werkbeschrijving” genoemd. In een Niet-RAW begroting kunnen eventueel extra niveaus hierboven worden aangemaakt.

 

BTW-niveau:

Het niveau in de begroting waar waar naast berekende kostprijzen ook commerciële inschrijfprijzen kunnen worden ingevoerd. Bij een RAW begroting is dit niveau altijd het niveau 'bestekposten'. In een Niet-RAW begroting is dit niveau zelf in te geven.

 

Calculatiecode:

Deze code wordt gebruikt om om tijdens het automatisch onderbouwen van een begrotingsregel een overeenkomstig element te zoeken in het basisbestand. Tijdens het importeren van een RAW-bestand wordt deze kolom gevuld met de hoofdcode uit het geïmporteerde RAW-bestand.

 

CufXml:

Calculatie Uitwissel Formaat. Uitwisselformaat in XML zoals gedefinieerd door Forum Systeemhuizen Bouw. Forum Systeemhuizen Bouw was een vereniging van software-leveranciers in de bouwnijverheid (B&U, Infra, Installatiebranche) met als belangrijkste doel de onderlinge contacten en samenwerking tussen de leden te bevorderen. Niet alle informatie zoals in een Ibis Calculeren voor Infra begroting aanwezig is 'past' in het CufXml-formaat omdat dit formaat oorspronkelijk ontwikkeld is voor de B&U sector. Zie voor verdere uitleg de pagina Begroting exporteren naar CufXml.

 

Deelpost:

Een deelpost is een uitsplitsing in afzonderlijke handelingen van een bestekpost (nul- of volgpost), die eenvoudiger te calculeren is dan de bestekpost.

 

Dekkingspost:

Speciale percentagepost bij een onderbouwde begroting, waarin per kostensoort een 'dekkingspercentage' of 'marge' kan worden opgegeven. In de onderbouwing van deze dekkingspost kan vervolgens worden aangegeven welke percentages over welk bereik aan kostensoorten en/of welk bereik aan bestekposten moet worden berekend.

 

Eenheid:

De maat waarin hoeveelheden worden uitgedrukt.

 

EUR-post:

Zie valutapost.

 

Hoeveelheid:

De kwantiteit waarin iets aanwezig is.

 

Hoofdcode:

Een hoofdcode is een 6-cijferige code uit de RAW-catalogus. In de begroting wordt deze code gevuld tijdens het inlezen van een RAW-bestek. De hoofdcode wordt dan in de kolom 'Calculatiecode' gezet. In de begroting is deze kolom normaliter niet te muteren. Hierop is slechts een uitzondering: enkel in het geval dat het een RAW-begroting betreft en de contractvorm deelopdracht is en de status van de bestekpost 'toegevoegd aan Deelopdracht' is, is dit veld eenmalig in te vullen.

 

IB code:

De code die een artikel identificeert in de online database van IB.nl, dé onafhankelijke artikeldatabase in de Bouw, waar de Ibis Artikelen Service gebruik van maakt. De IB code wordt verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is niet mogelijk.

 

Indexregel:

Een regel waarvan de Status de waarde 'Index' heeft. In een RAW begroting wordt dit bepaald aan de hand van de lengte van de code. In een Niet-RAW begroting wordt dit bepaald aan de hand van de Status.

 

Inschrijfbedrag:

Het (commerciële) bedrag waarop ingeschreven wordt en waarvoor de beschreven werkzaamheden naar schatting gedaan kunnen uitgevoerd. Het inschrijfbedrag wordt berekent door de 'Inschrijfprijs' te vermenigvuldigen met de 'Hoeveelheid'. Het inschrijfbedrag komt enkel voor op het 'BTW-niveau'.

 

Inschrijfprijs:

De (commerciële) prijs waarop ingeschreven wordt en waarvoor de beschreven werkzaamheden naar schatting gedaan kunnen uitgevoerd. De inschrijfprijs komt enkel voor op het 'BTW-niveau'.

 

Inschrijvingsstaat:

Een uitdraai van een begroting van de begrotingsregels op BTW-niveau: dit is het niveau waar naast berekende kostprijzen ook commerciële inschrijfprijzen kunnen worden ingevoerd.

 

Inzet:

Het aantal keren dat het tarief moet worden gerekend om de productie uit te voeren. De productiekosten gaan dus omhoog, maar niet de productieduur.

 

Koppelingsgegevens:

Dit zijn de gegevens in de kolommen 'Productie', 'Aantal' en 'Inzet' in een tariefregel die aan een nieuwe of andere bestekpost wordt verbonden.

 

Kostensoort:

Dit zijn alle verschillende kosten in Ibis Calculeren voor Infra, bijvoorbeeld: loonkosten, materiaalkosten, materieelkosten, brandstof en onderaannemingskosten. Omdat de manuren dezelfde eigenschappen hebben als de zojuist opgesomde kostensoorten, worden deze ook als kostensoort beschouwd. In Ibis Calculeren voor Infra zijn maximaal 100 verschillende kostensoorten aan te maken: de eerste twee (numerieke) karakters van de code van een tarief bepalen de kostensoort waartoe het behoort.

 

Kosten:

De kostprijs van alle in de begroting toegepast tarieven vermenigvuldig met de bijbehorende hoeveelheden tezamen vormen de kosten van de begroting.

 

Kostprijs:

De werkelijke prijs van een begrotingsregel, berekend aan de hand van de gekoppelde tarieven. Voor een RAW-begroting geldt: zijn er geen tarieven aan de begrotingsregel gekoppeld, dan is de kostprijs 0,00. In een Niet RAW-begroting is het mogelijk om op alle soorten begrotingsregels een kostprijs in te vullen als deze begrotingsregel niet is onderbouwd.

 

Kostprijs inclusief:

Is het resultaat van kostprijs × wegingsfactor kostprijs.

 

Kostentypen:

In Ibis Calculeren voor Infra worden tarieven ingedeeld in kostensoorten. Deze kunnen zelf worden ingedeeld. De verschillende kostensoorten worden op hun beurt weer ingedeeld in een van de volgende vaste kostentypen: 'Algemene kosten', 'Arbeid', 'Materiaal', 'Materieel', 'Onderaanneming' en 'Overige kosten'. Deze kostentypen worden onder andere gebruikt om het rapport 'Traditionele begroting' af te drukken.

 

KpdXml:

Uitwisselformaat in XML zoals gedefinieerd door KPD (later gefuseerd met haar zusterbedrijf Brink Automatisering tot Ibis en daarna van naam veranderd in Brink Software). In tegenstelling tot CufXml komt wel alle informatie uit een Ibis Calculeren voor Infra begroting in het KpdXml-formaat terecht. Zie voor verdere uitleg de pagina Begroting exporteren naar KpdXml.

 

Leverancier artikelcode:

De code die de leverancier aan een artikel heeft gegeven. De leverancier artikelcode kan zijn verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Mede met de leverancier artikelcode vergelijkt Ibis voor Infra het actualiseren van de artikelprijs en andere gegevens van het artikel vanuit de betreffende online database.

 

Leverancier GLN code:

De GLN code van de leverancier die een product c.q. artikel levert en de leverancier identificeert in het digitale handelsverkeer. De leverancier GLN code kan zijn verkregen door het overnemen van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Mede met de leverancier GLN code vergelijkt Ibis vor Infra het actualiseren van de artikelprijs en andere gegevens van het artikel vanuit de betreffende online database. Ook wordt de leverancier GLN code gebruikt bij de functie om leverancier kortingspercentages te vervangen.

 

Leverancier kortings- percentage:

Het kortingspercentage dat de leverancier geeft ten opzichte van de leverancier bruto materiaalprijs bij de levering van een product c.q. artikel. Het leverancier kortingspercentage kan zijn verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer of correctie is ook mogelijk en kan projectmatig worden toegepast.

 

Leverancier naam:

Het naam van de leverancier die een bepaald product c.q. artikel levert. De leverancier naam kan zijn verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand.

 

Niet RAW-begroting:

Een begrotingtype die niet opgebouwd hoeft te zijn volgens de regels van de RAW-systematiek. Hieraan is dan ook geen RAW-bestek gekoppeld. In een Niet RAW-begroting is het mogelijke om niveaus op te nemen boven het niveau 'Bestekposten'.

 

Nulpost:

Een bestekpost in een RAW-begroting eindigend op het cijfer '0'. Zie voor verdere uitleg de pagina RAW-systematiek en Ibis Calculeren voor Infra.

 

Onderbouwing:

Een onderbouwing is het aantal begrotingsregels van een regel op hogere niveaus, bestekpost, deelpost of tarief op een onderliggend niveau.

 

Percentagepost:

Een regel met de eenheid 'EUR' (zie valutapost) waarvan is aangegeven dat deze berekent moet worden met behulp van een percentage onderbouwing via de kolom 'Percentagepost'. Deze onderbouwing wordt samengesteld door percentages toe te kennen die berekend worden over (een selectie van) inschrijfbedragen van bovenliggende begrotingsregels. Indien in de percentagepost een bereik van kostensoorten worden opgegeven dan wordt het percentage berekend over de betreffende kosten van de bovenliggende begrotingsregels.

 

Percentageregel:

De onderbouwing van een percentagepost.

 

Productie:

Is de hoeveelheid die een productiemiddel produceert per tijdseenheid (deze is gerelateerd aan het productietype).

 

Productie inclusief:

Is het resultaat van productie × wegingsfactor productie.

 

Productietype:

Er zijn drie typen van van productie: "Norm" (= de tijd die het kost om één eenheid te produceren, bijvoorbeeld uur/are), "Productie" (= hoeveel eenheden worden geproduceerd in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld are/uur) en "Vaste hoeveelheid" (= de productie duurt een vastgestelde tijd).

 

Rapport:

Een vooraf gedefinieerde verzameling van gegevens. In Ibis Calculeren voor Infra wordt het woord voornamelijk gehanteerd in het afdruk venster, waar voor het afdrukken van de begroting één van de negen vooraf gedefinieerde manieren van afdrukken (rapportypen) gekozen moet worden.

 

RAW-begroting:

Een begrotingtype die is opgebouwd volgens de regels van de RAW-systematiek. Zie voor verdere uitleg de pagina RAW-systematiek en Ibis Calculeren voor Infra.

 

RAW-bestand:

Universele uitwisselformaten ten behoeve van de RAW-systematiek. Zie voor verdere uitleg de pagina RAW-bestanden.U

 

RAW:

Rationalisatie en automatisering van de Grond-, Weg-, en Waterbouw. Zie voor verdere uitleg de pagina Stichting CROW.

 

Record:

Iedere regel in een begroting; dus een bestekpost of hoger, deelpost, tarief of percentageregel.

 

Relatiefactor:

Geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid van een bestekpost en de hoeveelheid waarmee wordt gerekend in de deelpost. Als bij de relatiefactor een waarde van 0,00 wordt ingevoerd, wordt niet de hoeveelheid van de deelpost op 0,00 gezet, maar wordt de relatie tussen de hoeveelheid van de bestekpost en de hoeveelheid van de deelpost verbroken.

 

Rowselector:

Letterlijk 'rij-selecteerder' of 'rij-kiezer'. Zwart driehoekje in het raster van het overzichtsvenster of onderbouwingvenster, waarmee u een record of regel (bestekposten of hoger, deelposten of tarieven) kunt aanwijzen of opnemen in een selectie (zie afbeelding).
Rijkiezer

 

Staartkosten:

Dit zijn de kosten die in een RAW-begroting terug te vinden zijn bij de bestekposten die met een '9' beginnen.

 

Stelpost:

Dit is, in een RAW begroting, een bijzondere variant van een bestekpost, waarover geen opslagen worden genomen in het staartkosten, behalve BTW.

 

Stichting CROW:

De stichting Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de grond-, weg-, en waterbouw en de verkeerstechniek. Zie voor verdere uitleg de pagina Stichting CROW.

 

Subtotaal:

Alle bestekposten in een RAW-begroting die beginnen met een getal < 9 vormen samen het subtotaal van de begroting.

 

Tarief:

Kostenbeschrijving; laagste niveau in een begroting. De eerste twee karakters van de code van een tarief moeten numeriek zijn. Dit in verband met het mogelijk maken van een uitdraai van de begroting naar kostensoorten.

 

Totale hoeveelheid:

Is bij een tarief het resultaat van de berekening hoeveelheid × aantal × inzet.

 

Valutapost:

Post in de begroting met de eenheid 'EUR'. De 'Kostprijs (nulpost)' van een valutapost bedraagt altijd 0,00 of 1,00 (afhankelijk van het al of niet aanwezig zijn van een onderbouwing) en de 'Inschrijfprijs (nulpost)' bedraagt altijd 1,00 en zijn niet te wijzigen. De kolommen 'Hoeveelheid', Kosten (nulpost) en 'Inschrijfbedrag (nulpost)' geven het aantal valuta eenheden aan.

 

Volgpost:

Een bestekpost in een RAW-begroting niet eindigend op het cijfer '0'. Zie voor verdere uitleg de pagina RAW-systematiek en Ibis Calculeren voor Infra.

 

Vulgreep:

Wanneer met de muis over de rechter onderhoek van een willekeurige cel in een raster wordt bewogen, wordt een zwart kruis zichtbaar. Dit is de zogenaamde vulgreep (zie afbeelding). Met behulp van deze vulgreep kunnen eenvoudig waarden in een cel verticaal worden gekopieerd.
Vulgreep - klein

 

Wegingsfactor kostprijs:

Vermenigvuldigingsfactor van een tarief, die de kostprijs herwaardeert, zonder de onderbouwing of de kostprijs van het tarief te hoeven aanpassen. Het doel is afwijking van de prijzen van de begrotingsregels zoals ze zijn vastgelegd in de standaardbibliotheek of basisbestand, met als reden dat kosten hoger of lager worden ingeschat voor een bepaald project.

 

Wegingsfactor productie:

Vermenigvuldigingsfactor van een tarief, die de productie herwaardeert, zonder de onderbouwing of de kostprijs van de kostensoort te hoeven aanpassen. Het doel is afwijking van de prijzen van de begrotingsregels zoals ze zijn vastgelegd in de standaardbibliotheek of basisbestand, met als reden dat de productie hoger of lager wordt ingeschat voor een bepaald project.