Tekst invoeren

Navigatie:  Programma algemeen > Werken met teksten >

Tekst invoeren

Intypen

Het intypen van karakters kan alleen op de vrije plaatsen. Vrije teksten worden groen weergegeven. Bij het intypen van karakters wordt rekening gehouden met het maximaal aantal karakters per regel. Het programma breekt automatisch een regel af wanneer tijdens het intypen het maximum aantal karakters is bereikt. Een nieuwe regel wordt ingevoegd, waarop het laatste woord van de vorige regel wordt gezet. Het intypen van tekst kan dus gebeuren zonder dat er rekening hoeft te worden gehouden met het vollopen van een regel. Het programma kent echter geen woordafbreking; indien gewenst dient dit dus handmatig te gebeuren.

Harde return

Een harde return wordt gezet met de toets <Enter>. De regel wordt afgebroken en vanaf de volgende regel begint een nieuwe alinea. Een harde return kan worden verwijderd door de cursor na het laatste karakter op de regel te zetten en op <Del> te drukken.

Als er een harde return moet worden ingegeven in een invoerveld (bijvoorbeeld voor de Kopregels van een RAW-bestek of op het Regelvenster van begrotingsregels) dan dient dit te gebeuren met de toetscombinatie <Ctrl> + <Enter>.

Tab inspringen

Met de toets <Tab> kan ingesprongen worden. Hiermee kan bijvoorbeeld een opsomming of een tabel worden gemaakt.

Invoegmode of overschrijfmode

Wanneer de invoegmode is geselecteerd, wordt een ingetypt karakter op de regel ingevoegd. Bij de overschrijfmode vervangt het ingetypte karakter het karakter op de plaats van de cursor. Met de toets <Ins> verandert de invoegmode in overschrijfmode en omgekeerd. De status is zichtbaar door middel van <INS> of <OVR> op de statusbalk onderaan het scherm.

Karakterset

Alle karakters op het toetsenbord kunnen worden gebruikt, aangevuld met een aantal symbolen.

Wissen van karakters

Met de toets <Del> wordt het karakter op de cursor gewist. Met de toets <Backspace> wordt het karakter voor de cursor gewist.

Wissen van woorden

Met de toetscombinatie <Ctrl> + <Del> wordt het woord vanaf de cursor gewist. Met de toetscombinatie <Ctrl> + <Backspace> wordt het woord voor de cursor gewist.

Een 'woord' is:

Één woord (een aaneengesloten hoeveelheid karakters begrensd door een spatie aan de voor- en achterkant).

Één leesteken.

Een opeenvolgende groep leestekens (zonder spaties).

Een harde return.

Een Tab.

Bijzonderheden:

Je verwijdert altijd tot het begin of eind van een 'woord'.

Een reeks van opeenvolgende spaties wordt ook als een 'woord gezien' (soms alle spaties, soms minus één spatie die moet blijven staan).

Als je middenin een 'woord' staat dan wordt er vanaf die positie verwijderd, en dus niet het hele woord.