Bestand opslaan (als)

Navigatie:  Werken met bestanden >

Bestand opslaan (als)

Veranderingen die in het bestand zijn aangebracht, worden niet direct in het bestand weggeschreven. Wanneer wijzigingen in een bestand zijn aangebracht, moet het bestand worden opgeslagen. Hiermee worden de veranderingen daadwerkelijk in het bestand geplaatst. Wanneer het bestand niet wordt opgeslagen, worden de wijzigingen niet bewaard!

In het menu [Bestand] zijn twee keuzen voor het opslaan van een bestand:

Bestand opslaan

Lint: [Bestand] + [Opslaan]

Sneltoets: <Ctrl> + <S>

Icoon: geen

Met één van deze mogelijkheden worden de wijzigingen in het bestand opgeslagen onder dezelfde bestandsnaam, met andere woorden de bestaande versie wordt overschreven.

Het is belangrijk dat tijdens het werk deze keuze af en toe wordt uitgevoerd, waardoor kan worden voorkomen dat door plotselinge computeruitval veel werk verloren gaat. Bij de algemene opties kan worden aangegeven dat een bestand automatisch na verloop van een ingestelde tijd wordt opgeslagen.

N.B.

Van geopende bestanden worden op de achtergrond continu zogenaamde herstelbestanden aangemaakt. Deze herstelbestanden moeten voorkomen dat er veel werk verloren gaat als door omstandigheden het programma op een onjuiste manier is beëindigd.

Indien wordt gekozen voor de optie 'Opslaan', terwijl het bestand nog niet eerder was opgeslagen (dus nog geen bestandsnaam heeft), zal automatisch het dialoogvenster 'Opslaan als' verschijnen om een bestandsnaam in te voeren.

Bestand opslaan als

Lint: [Bestand] + [Opslaan als]

Sneltoets: <F12> of <Ctrl> + <Shift> + <S>

Icoon: geen

Deze keuze biedt de mogelijkheid om (de wijzigingen in) het bestand onder een andere bestandsnaam op te slaan. Wanneer het bestand onder een andere naam wordt weggeschreven, zal het originele bestand ongewijzigd blijven bestaan.

Ibis voor Infra kan document georiënteerd werken (net als bijvoorbeeld Word en Excel) maar kan ook met een centrale database werken. Als centrale database wordt SQL Server gebruikt. In welke van de twee modi Ibis voor Infra moet werken, is in te stellen bij de opties van het programma. Het opslaan als van een bestand is verschillend voor document georiënteerd werken en voor werken in een SQL Server omgeving.